Mimar Sinan Türbesi

Sanatçının döneminin perspektif hocası olarak bilgilerinin eserlerinde başarıyla uygulandığını göstermektedir. İki sokağın kesiştiği köşede yer alan türbenin konumunu ve yıllar içinde yıpranmış olan duvar dokusunu, pencere şebekelerini ayrıntılı olarak resimleyen sanatçı, Asker ressamların arasında Avrupa’ya öğrenime gönderilmedikleri halde eserlerinde başarılar gösteren sanatçıların olduğunu kanıtlamaktadır. 

Eserde ön planda yer alan taşlık yol boyunca devam eden mermer, geometrik desenli, kafes şeklinde panoların yer aldığı bir duvar, kubbeli küçük yapının yanında sarı renkli mimari özeliği taşıyan bir bina görülmektedir. Mermer panoların arasında demir parmaklıklı pencere açıklığı üzerinde Osmanlıca kitabelerin bulunduğu yeşil renkli bordürler yer alır. Bu duvarların arkasında ağaçların tepe kısımları görülmektedir. 

Eserin sağ üst köşesinde Osmanlıca  imza yer alır. 

Çerçeve Tanımı: Sarı yaldız boyalı, ahşap çerçevenin dış ince kenarında kabartma şeklinde bitkisel motifler yer almaktadır. 

 

Eser Özellikleri

Resim
Ahmet Ziya Akbulut (1869 - 1938)
Yapım Tarihi: Hicri 1327 (1910)
Yağlı Boya
Tuval Üzerine Yağlı Boya
Çerçeveli: 50 X 68 cm
Çerçevesiz: 38 X 55 cm
R-0191
Mimar Sinan Üniversitesi
Ahmet, Ziya, Akbulut, Mimar, Sinan, Türbesi, Tuval, Yağlı, Boya, Ankara, Resim, Heykel, Müzesi, Üniversitesi, ARHM, KTB, GSGM
Ankara RHM - Yeni Resim Deposu - A3G14A
• Z. Yasa-Yaman, (Ed.),İmparatorluk’tan Cumhuriyet’e Sanat, Ankara Resim ve Heykel Müzesi, Ankara: Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2012, s. 120.
• Mehmet Özel, İlk Dönem Sanatçıları, (Fotoğraflayan: Çerkes Karadağ), Ankara: Kültür Bakanlığı, 1990, Resim No:9
• Seyfi Başkan, Tanzimat’tan Cumhuriyet’e Türkiye’de Resim, Ankara: Kültür Bakanlığı, 1990, s.53.
• Seyfi Başkan, Ondokuzuncu Yüzyıldan Günümüze Türk Ressamları, Ankara: Kültür Bakanlığı, 1991, s.16.

Eserin Fotoğrafları