Vildan Çetintaş (1951 - ...)

Biyografi

1951 senesinde İzmir’de doğan sanatçı, lisans eğitimini 1974 yılında Buca Eğitim Enstitüsü Resim-İş Bölümü’nde, yüksek lisans eğitimini ise Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Heykel Bölümü’nde tamamlamıştır. Sanatta yeterliliğini 1991 yılında Selçuk Üniversitesinden almış, 1996 yılında yardımcı doçent olmuştur. Çetintaş, akademik alanda çalışmalarını sürdürürken, aynı zamanda Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde Ankara Devlet Güzel Sanatlar Galerisi ile Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi’nde Heykel Restoratörü olarak yaklaşık 10 yıl hizmet vermiştir.

2002'de Almanya’nın Stuttgart, Berlin, Münih ve Hamburg şehirlerinde alanı ile ilgili olarak araştırma ve incelemelerde bulunmuş, müteakip yıl Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sanat Tarihi Ana Bilim dalında Çağdaş Türk Heykel Sanatı gelişimine yönelik tezi ile doktor (Ph.D.) unvanı almıştır.

2004 yılında Gazi Üniversitesi tarafından gönderildiği Amerika Birleşik Devletleri’nde Michigan Üniversitesi'nden araştırma Sertifikası almış; Detroit, Chicago, Ohio, Las Vegas, New York şehirleri ile Kanada Toronto'da çeşitli sanat kurumlarını ve sanatçı çalışmalarını gözlemlemiştir. Aynı yıl Doçent unvanı almıştır.

Sanatçının “Yaşamın Gizi” adlı eseri 45. Devlet Resim ve Heykel Yarışması’nda satın alınmaya değer görülmüş; büst formunda bir eseri 46. DRHY’de, “Çoban” adlı eseri 47. DRHY’de, “Kadının Adı Yok” adlı eseri 50. DRHY’de, “Yorum Yok” adlı eseri 56. DRHY’de, “Form” adlı iki farklı eseri ise 61. ve 66. DRHY’de sergileme almıştır.

67. Devlet Resim ve Heykel Yarışması’nda “Devinim” adlı eseriyle de Heykel dalında Başarı Ödülüne layık görülmüştür.

Vildan Çetintaş, akademik ve sanatsal yaşamı boyunca çeşitli sempozyum, workshop (atölye çalışması) ve festivale katılmıştır. Eserleri; Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı Ankara ve İzmir Resim ve Heykel Müzeleri ile çeşitli banka ve üniversite koleksiyonlarından, ayrıca yurt içi ve yurt dışı özel koleksiyonlarda yer almaktadır. Çalıştığı alanla ilgili, ulusal ve uluslararası olmak üzere birçok yayında makaleleri ve kitaplarda bölümleri yayınlanmıştır.

Sanatçı ayrıca Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu (UNESCO) nezdinde Kültür İhtisas Komitesi bünyesinde XXII. ve XXIII. Dönem Türkiye Milli Komisyon Üyeliği yapmıştır. Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği, MSÜ-DGSA Mezunları Derneği, Halk Kültürlerini Araştırma Kurumu, Birleşmiş Ressamlar ve Heykeltıraşlar Derneği ile Sanat Eğitimcileri Derneği üyesidir. 

Ankara Resim ve Heykel Müzesi'ndeki Eserleri 

H-0082-Eşref Üren Büstü, 

H-0091-Yaşamın Gizi, 

H-0100-Çoban, 

H-0113-Buzda Dans, 

H-0169-Form 

İzmir Resim ve Heykel Müzesi ve Galerisi'ndeki Eserleri 

İH-0040, Kadının Adı Yok 

Kaynakça