Atatürk Heykeli

Türk resim sanatı tarihinin en önemli sanatçılarından biri olan Feyhaman Duran (hayatına dair detaylı bilgi ve diğer eserleri için: https://arhm.ktb.gov.tr/artists/detail/2095/feyhaman-duran-1886-1970), bilhassa portreleriyle ön plana çıkar. İzlenimci etkinin hâkim olduğu “1914/Çallı Kuşağı” olarak isimlendirilen grup içerisinde anılır. Akademik desen anlayışı ve renkçi tavrı eserlerinde belirgin şekilde gözlemlenir. 

Duran’ın Pietro Canonica (1869-1959) tarafından yapılan Atlı Atatürk Heykeli’ni (Açılışı: 24 Ekim 1927) betimlediği eser, Ankara’yı ve imarını görselleştirmektedir. Sanatçı bu eserde Namazgâh Tepesi'ndeki Etnografya Müzesi önünde yer alan, Canonica’nın dört kademeli kaideye yerleştirilmiş Atlı Atatürk Anıtı’nı resimlemiştir. Arkada yeni başkent Ankara’nın manzarası uzanmaktadır. Pastel tonların egemen olduğu resimde ışığın ve atmosfer perspektifinin kullanımı son derece başarılıdır. Sanatçının, Yurt Sergileri kapsamında Ankara’da yaptığı eserlerindendir.

Çerçeve Tanımı: Sarı yaldız boyalı ahşap çerçeveli, bez kaplı ahşap paspartuludur. 

 

Eser Özellikleri

Resim
Feyhaman Duran (1886 - 1970)
Yağlı Boya
Tuval Üzerine Yağlı Boya
Çerçeveli: 86 X 73 cm
Çerçevesiz: 65 X 53 cm
R-0230
Türk Ocağı
Atatürk, Heykeli, Feyhaman, Duran, Türk, Ocağı, ARHM, KTB, GSGM, Ressamların, İzinde, Ankara, Başkent, Kültür, Yolu, Festivali
Ankara RHM - Yeni Resim Deposu - ADG4

Eserin Fotoğrafları