Ankara'da Cumhuriyet Dönemi Mimarisinden İki Örnek: Etnografya Müzesi ve Eski Türk Ocağı Merkez Binası (Devlet Resim ve Heykel Müzesi)

Özellikler

Ankara'da Cumhuriyet Dönemi Mimarisinden İki Örnek: Etnografya Müzesi ve Eski Türk Ocağı Merkez Binası (Devlet Resim ve Heykel Müzesi)
01.01.1998
04.06.2021
Ankara'da, Cumhuriyet, Dönemi, Mimarisinden, İki, Örnek, Etnografya, Müzesi, Eski, Türk, Ocağı, Merkez, Binası, Devlet, Resim, Heykel, ARHM, KTB, GSGM

ANKARA'DA CUMHURİYET DÖNEMİ MİMARİSİNDEN İKİ ÖRNEK: ETNOGRAFYA MÜZESİ VE 

ESKİ TÜRK OCAĞI MERKEZ BİNASI (DEVLET RESİM VE HEYKEL MÜZESİ) 

Nurcan İnci Fırat

ISBN: 975-17-2037-0 

ÖNSÖZ 

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun ve Ankara'nın başkent oluşunun 75. yılı nedeni ile 1998 yılının ayrı bir önemi vardır. Bu bağlamda Kültür Bakanlığı, yılın önemini vurgulamak amacı ile çeşitli etkinliklerde bulunmuştur. Belgesel nitelikteki tanıtıcı kitaplara önem veren Bakanlığımız, yapı tanıtımlarının hızla çoğaltılmasında özel bir gereklilik olduğu görüşündedir. 

Çok yoğun siyasi gelişmelerin yaşandığı ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulduğu 20. yüzyıl başları, toplumda siyasal, sosyal ve ekonomik yapı değişikliklerinin görüldüğü bir dönemdir. 21. yüzyılın eşiğinde olduğumuz bu dönemde, 20. yüzyıl Türk Mimarisi ile ilgili yapılan araştırmaların da gün ışığına çıkarılması, Türk Mimarlık Tarihi gelişiminin takibi ve Türk Mimarisi'nin son döneminin değerlendirilmesi açısından çok önemlidir. 

75. yıl etkinlik/eri çerçevesinde hazırlanan yayınlardan biri olan bu çalışmada, Erken Cumhuriyet Dönemi Mimarisi'nin Ankara'daki iki önemli örneği tanıtılmıştır. Bu dönemin mimari ürünlerinin ülke sathında tek tek incelenmesi, bir bilgi boşluğunu doldurmak yolunda önemli bir adım olacaktır. Bu kitap da, bu alanda atılmış güçlü adımlardan biridir. 

13 Ekim 1923 günü başkent olan Ankara 'da, dönemin tüm mimari özelliklerini bünyesinde toplamış Etnografya Müzesi ve Türk Ocağı Binalarını tanıtan bu çalışmasından dolayı Dr. Nurcan İNCİ FIRAT'a ve çalışmanın yayına dönüştürülmesini sağlayan Yayımlar Dairesi Başkanlığı'na teşekkürlerimi sunarım. 

M. İstemihan TALAY 
Kültür Bakanı 

YAYINDAN BULUNAN ESERLER

Türk Ocağı Binası'nın Arif Hikmet Koyunoğlu tarafından çizilmiş resmi (1926) Kaynak: Bugün Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi'nde bulunmaktadır. Resmin fotoğrafı 1997 yılında çe­kilmiştir.