Fuat Mensi Dileksiz (1880 - 1965)

Biyografi

Ünlü ressam Fuat Mensi Dileksiz, 1880 yılında İzmir’de doğdu. İdadi ve rüştiyedeki öğrenimini tamamladıktan sonra Fransa’ya gitti. Paris’te Despiaunun atölyesinde çalıştı. Hocasının ölümü üzerine V.Marcuchi’nin atölyesine geçti. Almanya, İtalya ve Yunanistan’da serbest sanatçı olarak yaşamını sürdürdü. 

Makedonya ve Batı Trakya’da vatani görevler üstlendi. Trablusgarp’ta milis kuvvetleri kurarak düşmana karşı savaştı. Birinci Dünya savaşının bitiminde, Mısır çöllerinden kaçırdığı çok miktarda altın varlığını ve belgeleri hükümete teslim etti. Dönüşte İngilizlere tutsak oldu, tutsaklıktan kurtulunca da Avrupa’ya geçti. Daha sonra İzmir’e yerleşti. 

Çanakkale Zaferini simgeleyen İzmir Poligona diktiği ilk heykel, 1919 ‘da Yunanların İzmir’i işgali sırasında tahrip edildi. Kurtuluştan sonra İzmir’deki Atatürk heykelinin yapımı sırasında Canonica ile çalıştı. Bu çalışma, İtalyan sanatçının Avrupa’da oluşturduğu heykel çalışmaları sırasında da sürdü. Yurda dönüşün-de, İzmir ve yöresinin  (Tire, Aydın, Bergama, Dikili, Ayvalık) doğal güzelliklerini tuvallerine yansıttı. Yaşamının son döneminde Tire’de yalnız bir yaşam sürdü. İzlenimci anlayışta çalıştığı peyzaj ve ölü doğa resimlerinin yanında, Heykel sanatıyla yoğun biçimde ilgilendi. İzmir’de Çanakkale Zaferini temsil eden Mehmetçik Heykeli, İzmir Milli Kütüphane ve Vidinli Tevfik Paşa büstü, İzmir Fuar alanındaki anıt bu dalda gerçekleştirdiği başlıca yapıtlarıdır. Fuat Mensi Dileksiz 1965 yılında Tire’de vefat etti. 

Ankara Resim ve Heykel Müzesi'ndeki Eserleri 

R-0132, Ayvalar 

 

Kaynakça