Doğan Akça (1936 - 2007)

Biyografi

Doğan Akça 1936 yılında Mersin’de doğdu. Çalışma hayatına Lise tahsili sırasında başladı. Çalışıp para kazanmak çok hoşuna gidince resim eğitimi alma hayalini dondurdu. Hayal 31 yıl sonra yeniden canlandığında 52–53 yaşına gelmiş ve eğitim alma olasılığı kalmamıştı. 

Ama gene de 1990 yılında değerli ressam Hasan Kavruk Mersin’e gelip yağlıboya ile resim yapmayı öğretinceye kadar pastel, suluboya ve karakalemle resimler yaptı. 

Yağlıboya ile resim yapmayı öğrendiği 1990 yılı resim sanatının bütün güzelliklerinin, coşkusunun Doğan Akça’yı büyülediği yıl oldu ve 1992 yılında Mersin’de ilk sergisini açtı. 

1994 yılında iş hayatını bırakarak kendisine bir çalışma mekânı kurup tüm zamanlarını resme adadı. Sadece lise yıllarında öğrendikleriyle resim yapan Akça hiçbir kursa katılmadı, hiçbir atölyeye gitmedi. Ama başta Nuri Abaç olmak üzere Hasan Kavruk, Ercan Gülen, Etem Çalışkan, Hüseyin Sevim, Ethem Aydın, Kayıhan Keskinok, Gençay Kasapçı ve Hasan Pekmez gibi çok değerli ressamların en sert eleştirilerini ve yol göstermelerini büyük bir içtenlikle dinleyip uygulamaya çalıştı. 

Baştan beri bıkmadan yaptığı Kuşbakışı resimler çok iyi eleştiriler alıp Hasan Pekmezci Hocası “hep böyle çalış” deyince 1992 yılından başlayarak bütün dünyayı bir Leylek veya Karganın gözlerinden görmeye başladı. 

1999 yılında değerli dostu, arkadaşı Gazanfer Uğural ile birlikte, aralarına değerli ressam Ahmet Yeşil, usta fotoğrafçı Bülent Akbaş ve galeri yöneticisi Sühendan Şimşek’i alarak, Altamira Sanat Galerisi Ltd. Şti.’ni kurdular. 

Bugüne kadar Mersin, Ankara, İstanbul, Adana ve Bodrum’da 30 kişisel sergi açan, sayısız karma sergiye katılan Doğan Akça, Ayfer Akça’nın eşidir. Doğan – Ayfer Akça çiftinin iki oğlu ve iki oğlundan birer torun vardır. 

Ankara Resim ve Heykel Müzesi'ndeki Eserleri 

R-0502, Bahçevanın Kızlarında Karışık Düşünceler 

Kaynakça