A. Güven Zeyrek (1935 - 2021)

Biyografi

1935 yılında Ayvalık'ta doğdu. Okuma ve sanata derin ilgisi, ortam bulduğu aile ocağında başladı.

Orta Öğrenim döneminde tanıdığı; değerli hocası Ressam Prof. Adnan Turani ile beraberliği, sanata olan ilgisini giderek tutkuya dönüştürdü.

1957 yılında Ankara G.E.E. Resim Bölümünü bitirerek İzmir'e yerleşti. 

1957-1987 yılları arasında, İzmir Özel Türk Koleji'nde; Resim ve Sanat Tarihi öğretmenliği yaptı. Bu yıllar içinde, İzmir, İstanbul, Ankara'da açmış olduğu sergileriyle tanındı. İzmir'in sanat yaşamının gelişmesinde, resim-heykel müzesinin açılmasında, aktif çalışmalarının büyük etkileri oldu. Sanat yaşamının ilk yıllarında katılıp daha sonraki yıllarında hiç katılmadığı yarışmalı, DYO, VAKKO, Devlet sergileri gibi sergilerin bazılarının ilk jürilerinde bulundu. Ödüller aldı.

1983 yılında, Türk resminde, ilk kez felsefi bildirge, manifesto sunan, "AKATÜNVEL" topluluğu ve bu topluluğun başında bulunan, Prof. Dr. Ressam Süleyman Velioğlu ile tanışarak gruba katılım kararı aldı. Grup, 1985-2000 yılları arasında, Roma, Floransa, Venedik, Paris, Nis, Madrid, Barselona, Viyana, Odessa, Budapeşte ve Prag müzelerinde incelemeler yaptı.

2007 yılına gelindiğinde, Güven Zeyrek sanat yaşamının ellinci yılını idrak etti. Türkiye İş Bankası Kibele Sanat Galerisinde; "Güven Zeyrek - 1957-2007 - Retrospektif" büyük sergisi açılarak, serginin ismini taşıyan bir büyük kitap yayınlandı.

2008 yılında yeni hazırlanan bir katalog ile Özel Türk Kolejinin himayelerinde; Ege Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi'nde, daha önce İstanbul Kibele İş Bankası Sanat Galerisi'nde açılan "50. Yıl Retrospektif" sergisi İzmir'de tekrarlandı.

Yine 2007 yılı içerisinde, Dışişleri Bakanlığının daveti ve himayelerinde; Bosna-Hersek, Sarayevo'da (Saraybosna), Türk Kültür Merkezinde büyük bir sergisi oluşturuldu.

Güven Zeyrek; vefâtına dek çalışmalarını Dikili ve İzmir'deki özel atölyelerinde sürdürdü.

Sanatçının elli beş yılına ulaşan, sanat serüveninden ve açılmış sergilerinden alınan yapıtları, Devlet arşivleri, İstanbul, Ankara, İzmir Resim Heykel Müzelerinde, İş Bankası, Vakıflar Bankası, Yapı Kredi Bankası, Ekspres Bank, Başak Sigorta Koleksiyonları ile Ege Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi, Anadolu Üniversitesi Çağdaş Sanatlar Müzesi, İzmir Belediyesi, Özel Türk Koleji, Vakko koleksiyonları gibi kurumlarda, yurt dışında, Hollanda, Paris, New York gibi ülke ve şehirler ile yurt içinde önemli koleksiyonlar ve özel seçkilerde bulunmaktadır.

 

Ankara Resim ve Heykel Müzesi'ndeki Eserleri

R-1496-Kompozisyon (Kapılar Dizisi),

R-1656-Kompozisyon 

İzmir Resim ve Heykel Müzesi ve Galerisi'ndeki Eserleri 

İR-0103, Düzenlemeler, 

İR-0237, İsimsiz, 

İR-0438, Kapılar 

Kaynakça

Sanatçının Yer Aldığı Yayınlar

1. Abdülkadir Günyaz, Resim Her Şeydir: Güven Zeyrek, Ege Basım, İzmir, 2010, 223 sayfa.

2.  Prof. Dr. Mümtaz Sağlam, Güven Zeyrek - Sanatta 50. Yıl Retrospektif, İş Bankası Kültür Yayınları, İstanbul, 2007, 200 sayfa.