Reşad Atalık (1935 - 2018)

Biyografi

1935 yılında İstanbul’un Gedikpaşa semtinde doğan sanatçı, ressamlık mesleğinin yanı sıra Leonardo da Vinci’den bu yana ‘’Bütünler Teorisi’’ ni geliştirerek devam ettirmiş; mantıkçı, filozofik (philosophe) ve matematikçi yaklaşımlarla bir bilim insanı olarak da kendisinden söz ettirmiştir. 

Akademi’de Halil Dikmen, Cemal Tollu gibi hocalardan dersler almış ve bu hocaların takdirleriyle diploma sınavını kazanıp İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi’nden ‘’Birincilikle’’ mezun olmuştur. 

1961 yılında 2. Paris Bienali’nde 13 ülkeyi kapsayan ‘’Ortadoğu Resim Sanatı Ödülü’’ ile “Unesco Gençlik Teşkilatı”nın verdiği ödülü almak üzere Paris’e davet edilmiştir. Bu yıllarda Milli Eğitim Bakanlığı’nın Akademi birincileri arasında açtığı Geleneksel Paris Konkuru’nu birincilikle kazanarak Paris’e yerleşmiştir. Yurda dönüşünde İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’ne tayin olmuş ve 1973’te hocalık yapmaya başlamıştır. 

1965 yılında düzenlenen Devlet Resim ve Heykel Yarışması’nda birincilik ödülü almıştır. 2006 yılında Paris’te ‘’Peintresde la Verite at le Groupe de la Divine Proportion’’ adlı grubun kurucusu olmuştur. 

Atalık, fizik veya metafiziği, doğanın Hak’la doğruluğu, iyilik ve güzellik kavramlarıyla resim sanatının değerlerine bağlamıştır. Atalık, ölümsüz hakikatin içerisinde Doğa’dan mantıkla birleşen ‘’Estetik’’ değerleri bilinçli olarak kompoze etmiştir. 

Atalık’ın eserleri, İstanbul Resim ve Heykel Müzesi’nde, Ankara Resim ve Heykel Müzesi’nde, çeşitli resmi kurum ve özel koleksiyonlarda, Paris, Lüksemburg ve Almanya’daki resmi ve özel koleksiyonlarda yer almaktadır. Sanatçı 2018 yılında vefat etmiştir. 

Ankara Resim ve Heykel Müzesi'ndeki Eserleri 

R-1052, Atatürk 

Kaynakça