Nüzhet İslimyeli (1913 - 2005)

Biyografi

1913 Yılında Mudanya'da doğan Nüzhet İslimyeli'nin ilkokulda karikatürist ve ressam Cemal Nadir Güler, ortaokul ve lisede Mehmet Ali Laga ve Celal Esat Arseven’den dersler aldı. Harp okulu öğrencisi iken İbrahim Çallı atölyesine devam etti. 

Çeşitli sanat topluluklarının üyesi olan sanatçı, 1970 yılında Celal Esat Arseven, Malik Aksel, Numan Kemal Pura, Ferit Apa, Cafer Bater, Cemal Güvenç ve Hikmet Duruer ile beraber "Suluboya Ressamlar grubunu" kurdu. Türkiye'de ilk suluboya topluluğu olan grubun organizatörlüğünü üstlenerek bu alandaki çalışmalarını yaşamının sonuna kadar sürdürdü. 

İslimyeli ayrıca 1966 yılında ayda bir yayınlanan "Ankara Sanat" dergisini kurdu ve dergiyi 20 yıl boyunca kesintisiz yayınlamayı sürdürdü. Bu arada yeni yetişen sanatçılar arasında ödüllü yarışmalar düzenledi, genç sanatçıları teşvik etti, çeşitli kitap ve ansiklopediler yayınladı. 

Ressam ve yazar olarak aktif rol üstlenen Nüzhet İslimyeli, Sanat çalışmalarını karikatür ve heykel alanlarına da taşıdı. 1951 yılında ülkemizde ilk kez düzenlenen Ulus Gazetesi Karikatür Yarışması’nda birincilik ödülü aldı. 

1971-1978 yılları arasında Kültür Bakanlığı Danışma Kurulu üyeliği görevinde bulunan İslimyeli yurt içi ve yurt dışı birçok organizasyonda da seçici kurul üyesi olarak görev yaptı. 

İslimyeli yaşamının son günlerine kadar atölyesinde pek çok öğrencisinin yetişmesine katkıda bulundu, özellikle suluboya tekniğinin sevilmesi ve yaygınlaşmasında büyük rol oynadı. 

Nüzhet İslimyeli'nin yurt içinde çeşitli müzelerde, resmî ve yarı resmî kuruluşlarda ve özel koleksiyonlarda resimleri bulunduğu gibi eserleri; Paris Institutd Etudes Françaises, Avusturya Insburg ve Bregenz kent müzeleri başta olmak üzere Almanya, Kanada, ABD'deki özel koleksiyonlarda da yerini almış, uluslararası bir nitelik kazanmıştır. Çeşitli ödülleri bulunan İslimyeli'nin sanatı ve yayınladığı "Ankara Sanat" dergisi üzerine yapılmış yüksek lisans tezleri bulunmaktadır. Sanatçı, 2005 yılında vefat etmiştir. 

Ankara Resim ve Heykel Müzesi'ndeki Eserleri 

R-1596, Deniz, 

R-1703, Ada Boğazında Gezinti, 

R-1706, Esen DSİ Kampı 

Erzurum Resim Heykel Müzesi ve Galerisi'ndeki Eserleri 

Sr-96, Gençlik, 

Sr-97, 

Sr-98, Sorgun DSİ Kampı/Antalya, 

Sr-99, Afetin Rüyası, 

Sr-100, Lalezar, 

Sr-101, Etkinlik ve Avşa Adaları, 

Sr-102, Karpuz Kaldıran'dan Bir Enstantane, 

Sr-103, Mesut Tatil Köyünden Esiniler, 

Sr-104, 

Sr-105, 

Sr-106, 

Sr-107, 

Sr-108, 

Sr-109, 

Sr-110,  

Kaynakça

Nüzhet İslimyeli Biyografisi, Erişim 19.02.2021, http://nuzhetislimyeli.com/index.php?Did=4