Rahmi Pehlivanlı "Anma" Sergisi - "Renk Renk Türkiyem" Koleksiyonu

İzmir Resim ve Heykel Müzesi

T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı İzmir Resim Heykel Müzesi ve Galerisi, 9 Eylül 1952 yılında Kültürpark içerisinde galeri olarak açıldı. Daha sonra Atatürk Bulvarı'ndaki yerine taşınan galeri, plastik sanatlar alanında devletin İzmir'e yaptığı ilk hizmetlerinden biridir. Galerinin açılması ile birlikte İzmir'de yaşayan sanatçılar eserlerini sergileme imkanı bulurken, aynı zamanda her yıl düzenlenen Devlet Sergileri de kente gelmeye başladı. Kurulduğu yıldan itibaren sergi faaliyetleri dışında amatörlere yönelik resim kursları da düzenleyen İzmir Devlet Güzel Sanatlar Galerisi kentin sanat hayatına canlılık getirdi. 1973 yılında, İzmir Devlet Güzel Sanatlar Galerisi İçin önemli değişiklerin olduğu bir yıldır. Müdürlük görevini yürüten sanatçı Turgut Pura'nın çabalarıyla, Galeri Müze'ye dönüştü ve Konak'taki, yeni binasına taşındı. Zengin resim koleksiyonu, seçkin sergileri, sanat atölyeleri ve kütüphanesiyle sanatçılara ve sanatseverlere aralıksız hizmet vermeye devam etmektedir.

9 Eylül 1952’de, Bruno Taut tarafından bugün Kültürpark içinde bulunan Maarif Vekaleti binasında galeri olarak ziyarete açılan İzmir Resim ve Heykel Müzesi, 1973’ten 2022’ye dek Konak’taki binasında ziyaretçilerini ağırlamıştır. Bölgede etkili olan 30 Ekim 2020 tarihli depremin ardından yeniden Kültürpark içine taşınan ve 25 Mart 2022’de hizmete başlayan müze, Nisan 2023’te İzmir Kültür Sanat Fabrikası içinde yeniden kapılarını sanatsever ziyaretçilerine açmıştır. 

Tarihi Alsancak Tekel Fabrikası’nın en büyük ikinci binası olan ve aslına uygun titiz restorasyon ve renovasyon çalışmalarıyla yeniden ayağa kaldırılan yapıda ziyaretçilerini karşılayan İzmir Resim ve Heykel Müzesi, sanat tarihi açısından oldukça zengin koleksiyona sahiptir. Koleksiyon Tanzimat Dönemi’nden günümüze önemli bir seçki sunar. 

Müzede, Şeker Ahmet Paşa, Halil Paşa, Mülazım Remzi, Sülayman Seyyid Bey, İbrahim Çallı, Hikmet Onat, Namık İsmail, Şevket Dağ, Zeki Kocamemi, Mahmud Cuda, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Nurullah Berk, Cemal Tollu, Abidin Elderoğlu, Nuri İyem, Fahrelnisa Zeid, Mubin Orhon, Sabri Berkel, Neşet Günal, Turan Erol, Adnan Çoker, Halil Akdeniz, Neşe Erdok, Devrim Erbil gibi önemli ressamların eserlerinin yanı sıra Turgut Pura, Kuzgun Acar, Zühtü Müridoğlu, Ali Hadi Bara, Ferit Özşen, Sadi Öziş gibi heykel sanatçıları ile Füreya Koral, Bingül Başarır, Mustafa Tunçalp, Mehmet Tüzüm Kızılcan gibi seramik sanatçılarının da önemli yapıtları sergilenmektedir. 

 

Sergilenen Eserler