Portre

Hale Asaf, atılımcı ve özgün eserleriyle Türk resim sanatına önemli katkılarda bulunmuştur. Asaf’ın Bursa peyzajları ve portrelerinde ulaştığı doğal anlatım, döneminin ressamlarının çağdaş sanatı yakalamak için ürettikleri formüllerden uzak, kendiliğinden oluşuvermiş kanısı oluştururken lirik bir anlam yüklenmektedir. Renk, çizgi ve biçim ayrıntılarını birleştirerek büyük lekelere indirgeyen Asaf’ın resimlerinde, geometrik renk lekelerinin dengeli ritmi, yapay kurgular olmayan geometrik konstrüksiyonla başarılı kompozisyonlara dönüşür. 

Asaf, klasik anlamda çok yetkin bir desen yorumuna sahip olmasına rağmen, bunu modern sanat geleneğine uygun olarak kübist, soyutlayıcı eğilimlerle zenginleştirerek kendine özgü bir yorum geliştirmiş bir sanatçıdır. 

Asaf’ın, Lhote etkisiyle gerçekleştirmiş olduğu portrelerinde, çoğunlukla sıkıştırılmış mekan etkisi görülmektedir. Genellikle, tablonun arka planı, ikiye bölünür ve bu bölünmüş olan kısım, biri daha açık biri daha koyu olmak üzere renklendirilir. 

Çerçeve Tanımı: Sarı, gümüş yaldız boyalı ahşap çerçevelidir. Bez kaplı ahşap paspartuludur. 

 

Eser Özellikleri

Resim
Hale Asaf (1905 -1938)
Yapım Tarihi: 1922 - Müzeye Geliş Tarihi: 3.08.1995
Yağlı Boya
Kontraplak Üzerine Yağlı Boya
Çerçeveli: 69,5 X 68 cm
Çerçevesiz: 49 X 47,5 cm
R-0337
Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü
Hale, Asaf, Portre, Ankara, Resim, Heykel, Müzesi, Yağlı, Boya, Kontraplak, 1922, Güzel, Sanatlar, Genel, Müdürlüğü, ARHM, KTB, GSGM
Ankara RHM - Ali Çelebi Salonu
10 Mart-10 Mayıs 2022
RENK AHENK MİHENK Usta Türk Kadın Sanatçılarımızdan Nadide Bir Seçki

Eserin Fotoğrafları