Mesirede Ud Çalan Kadınlar

Müfide Kadri’nin Ankara Resim ve Heykel Müzesi Koleksiyonu’nda bulunan Mesirede Ud Çalan Kadınlar adlı yapıtı, II. Abdülhamit’in torunu Adile Sultan’ın da resim öğretmenliğini yapan sanatçının, saray yaşamını belgelemesi nedeniyle bir başyapıttır. Döneminde kadın ressamların yeni yeni güzel sanatlar eğitimi almaya başladığı yıllarda, Osmanlı İmparatorluk sarayında prenseslerin resim dersi almaları kadar, kızların sanat dallarında, dönemlerinin hayatına tanıklık eden başarılı resimler yapmaları önemlidir. 

22 yıl, Müfide Kadri’nin daha gençliğinin doruğuna ulaşamadan, sanat yeteneğini, tekniğini ve biçemini çabuk olgunlaştırdığını kanıtlamasına yeter. Müfide Kadri, Osman Hamdi Bey’den aldığı derslerden Darülmuallimat’ta resim dersi öğretmenliğine ulaşan çizgide, sanatını tanıtacak yapıtlar bırakacaktır. 

Müfide Kadri, II. Abdülhamid’in kızı Adile Sultan’a sarayda resim dersleri vermeye başlar. Ankara Resim ve Heykel Müzesi’nde bulunan Mesirede Ud Çalan Kadınlar adlı eseri 1910 yılında, bu ortamda yapılmıştır. 

Müfide Kadri ne yazı ki genç yaşta o yılların salgın hastalığı olan vereme yakalanır. Asker ressamlardan Sami Yetik ile evlendirilmesi planlanır ancak sağlık problemleri bu evliliğe mâni olur. Müfide Kadri, 1912 yılında 22 yaşında ölür. Ölümü, devrin kültür ağırlıklı gazete ve dergilerine yazılan yazılarla duyurulur. 

Çerçeve Tanımı: Kahverengi boyalı ahşap çerçeveli, bez kaplı ahşap paspartuludur. 

 

Eser Özellikleri

Resim
Müfide Kadri (1890 - 1912)
Yapım Tarihi: 1910
Yağlı Boya
Tuval Üzerine Yağlı Boya
Çerçeveli: 55,5 X 72 cm
Çerçevesiz: 38 X 55 cm
R-0133
Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü
Müfide, Kadri, Mesirede, Ud, Çalan, Kadınlar, Tuval, Yağlı, Boya, Ankara, Resim, Heykel, Müzesi, Güzel, Sanatlar, Genel, Müdürlüğü
Ankara RHM - İbrahim Çallı Salonu