Fahri Petek Objektifinden Paris Ekolü - L'ecole de Paris

  • 29 Ocak – 26 Şubat 2023 arası
  • Resim ve Heykel Müzesi, Ulus
  • Giriş ücretsizdir
  • Pazartesi hariç her gün saat 09.00 – 18.00 ziyarete açıktır

Institut français Türkiye’deki üç şubesi Fahri Petek’in fotoğraflarını sergiliyor.

Biyokimya doktoru ama her şeyden önce fotoğraf tutkunu olan Fahri Petek’in evi, 1940’ların sonu ile 1970’lerin başı arasında Paris’e yerleşen Türk aydın ve sanatçılarının (Abidin Dino, Nazım Hikmet, Avni Arbaş, Yaşar Kemal hatta Tiraje vb.) diasporası için bir karşılama ve alışveriş yeri haline gelmişti.

Fransız kültürüyle iç içe olan bu sanatçılar, “Işık Şehri” Paris’in sanatsal mayasından etkilendiler. O tarihlerin mücadelelerine çok karışan bazı sanatçılar Paris’e sığındılar.

Petek ailesinin özel arşivinden gelen fotoğraflar, sanatçının kızı Gaye Petek’in katkılarıyla ilk kez kamuoyunun beğenisine sunuluyor.

Ankara’da Resim ve Heykel Müzesi’nde yer alan sergide, ilk defa light box sistemi uygulanarak, Müze’de bulunan Paris Okulu ressamlarının koleksiyonunu yansıtıyor. Ayrıca, birkaç yıldır Paris Ekolü’nden çok sayıda sanatçıyı temsil eden Galerie Nev Ankara’nın nezaketle ödünç verdiği eserlerle de zenginleştirilmiştir.

“Hepsi tutkulu ve gevezeydi, tartışmalar hararetliydi, jestler anlamlıydı, ayrıldıkları ülkedeki çok daha kolay yaşamlarını hatırladıklarında mizah, fantezi ve alay vardı; ama acı yoktu, şikayet yoktu. Yaşıyorlardı, orada olmayı seçmişlerdi, hayallerinin peşinden gidiyorlardı, özgürlerdi.”

Gaye Petek, Ocak 2023