Close Contact Contemporary Art Exhibiton

19.06.2022
20.06.2022
Yakın, Temas, Güncel, Sanat, Sergisi, Kataloğu, Arnavutluk, Albania, Türkiye, Güzel, Sanatlar, Genel, Müdürlüğü, Fab, Gallery, Tiran

"CLOSE CONTACT" CONTEMPORARY ART EXHIBITION 

Curator, Prof. Tansel TÜRKDOĞAN 

The exhibition actually defines the close contact of artists who have no other common points, wandering around the limits of the possibilities and impossibilities of this concept, the close contact of artists from other nationalities, the close contact of people with different thoughts, perhaps the close contact of different audiences. Isn't that how life is defined as well? A series of anachronistic close contacts…. 

The exhibition brings together the projects of eleven young artists in different contexts and on different dates, with the curatorial perspective of curator Tansel Türkdoğan. The exhibition consists of wall & floor installations and practices such as video that find their place in contemporary art. The curator creates a selection of the works of these young artists, each of whom has crossed paths at different times. 

At the exhibition, Sultan Burcu Demir, Kadir Akyol, Aşkın Adan Ercan take part with their video works. Bestami Gerekli, Sultan Burcu Demir, Kadir Akyol, Hüseyin Arıcı, Ayşe Ceren Solmaz, Gülşah Akdemir, Uğur Bişirici, Hilal Demirtaş, Abdulvahap Uzunbay, Melis Hatice Aydoğmuş take part with their installations and paintings. 

The exhibition brings a selection of “contemporary art practices” produced in Türkiye to Albanian art lovers. We hope that this contact with Albanian artists will yield beneficial results for Turkish artists as well, who have a very intense contemporary art production. 

The “Close Contact” exhibition also offers the opportunity both for Albania and Türkiye, whom they have very good relations in all fields, to come into a close contact with the arts. Thus, the encounter and communication between the practices of the artists of the two countries gain importance in this respect. 

“YAKIN TEMAS” GÜNCEL SANAT SERGİSİ 

Küratör, Prof. Tansel TÜRKDOĞAN 

Yakın temas sergisi, aslında bu kavramın olanakları ve olanaksızlıklarının sınırlarında dolaşan, başka bir ortak noktaları olmayan sanatçıların yakın temasını, başka uluslardan sanatçıların yakın temasını, başka düşüncelerdeki insanların yakın temasını belki de farklı izleyici topluluklarının yakın temasını tanımlıyor. Yaşam da böyle tanımlanmıyor mu? Anakronik yakın temaslar dizisi… 

Sergi, 11 genç sanatçının değişik bağlamlar ve değişik tarihlerde ortaya çıkardıkları projelerini Tansel Türkdoğan’ın küratöryal bakışı ile biraraya getiriyor. Sergi, duvar ve yer yerleştirmelerinin yanı sıra, video gibi “güncel sanat” içerisinde kendisine yer bulan pratiklerden oluşuyor. Küratör, her biri ile değişik zamanlarda yollarının kesiştiği bu genç sanatçıların işlerinden bir seçki oluşturuyor. 

Sergide; Sultan Burcu Demir, Kadir Akyol, Aşkın Adan Ercan video işleri ile Bestami Gerekli, Sultan Burcu Demir, Kadir Akyol, Hüseyin Arıcı, Ayşe Ceren Solmaz, Gülşah Akdemir, Uğur Bişirici, Hilal Demirtaş, Abdulvahap Uzunbay, Melis Hatice Aydoğmuş ise enstalasyon ve resimleri ile yer alıyor. 

Türkiye’de üretilen “güncel sanat pratikleri”nden oluşturulan seçkiyi Arnavutluk sanatseverlerine ulaştıran serginin, oldukça yoğun bir güncel sanat üretimine sahip Türk sanatçılar açısından da Arnavut sanatçılarla yaşayacakları bu temas sayesinde faydalı sonuçlar ortaya çıkaracağı umudundayız. 

“Yakın Temas / Close Contact” sergisi, tüm alanlarda son derece iyi ilişkiler içinde bulunan Arnavutluk ve Türkiye’nin sanat yolu ile bir kere daha yakın temasa geçmelerine olanak sunuyor. İki ülke sanatçılarının pratiklerinin karşılaşması ve iletişime girmesi bu açıdan da önem kazanıyor.