Üsküdar'da Nuh Kuyusunda Adalar

Mekteb-i Harbiye-i Şahane’nin resim öğretmeni olan ve yüzlerce askeri öğrenciye resim sanatının özelliklerini ayrıntılarına inerek öğreten, Osmanlı resminin en önemli temsilcileri arasında yer alan Hoca Ali Rıza’nın, eşsiz eserleri, döneminin estetik değerlerini ve felsefesini ve yaşamından kesitleri yansıtır. “Moda”, “Kadıköy Sahilleri”, “Çengelköy Kuleli Yolu”, “Üsküdar Sokakları”, “Sultan Çayırı”, “Beykoz İsak Ağa Çeşmesi”, İstanbul’un semtlerini belgeler. “Çamlıca” ağaçlarla kaplı sokaklarına açılan evleri ve özellikle de “Çamlıca Kız Lisesi Müştemilatı”, Hoca Ali Rıza’nın resim dersine gittiği okulun cephesinin ayrıntılı yorumlarını sergiler. Küçük boyutlarına karşın sanat değerleri çok yüksek olan bu resimler, sanatçının ender bulunan eserleridir. 

Karakalem tekniğindeki manzara konulu eserin merkezinde orman etkisinde, dikine karalama olarak çalışılmış koyu lekeler, ön planda açık zeminli alanda yanında eki olan ev, dallı ağaçlar, sol kenarda bir bölümü görünen çatılı yapılar ve çit dikkat çeker. Arka planda çizgisel, lekesel olarak belirlenmiş şehir silueti, tepelik alanlar, deniz üzerinde gemiler görülmektedir. Sanatçı imzası sağ alt köşede yer alır. 

Çerçeve Tanımı: Siyah renkli, geometrik motifleri yaldız boyalı plastik çerçeveli, açık kahverengi karton paspartulu ve cam muhafazalıdır. 

 

Eser Özellikleri

Resim
Hoca Ali Rıza (1858 - 1930)
Karakalem
Kağıt Üzerine Kara Kalem
Çerçeveli: 47 X 56,5 cm
Çerçevesiz: 22 X 32 cm
R-2683
Hoca, Ali, Rıza, Üsküdar, Nuh, Kuyusunda, Adalar, Kağıt, Karakalem, Ankara, Resim, Heykel, Müzesi
Ankara RHM - Hoca Ali Rıza Salonu