Ankara'dan

Muhittin Sebati, 1921 yılında Sanayi-i Nefise Mektebi’ne kayıt yaptırarak, Hikmet Onat ve İbrahim Çallı’nın öğrencisi oldu. 1925 yılında katıldığı bursluluk sınavını kazanarak Paris’e gitti. Académie Julian’de Albert Laurens atölyesinde ve Ecolé des Arts Décoratifs Heykel Bölümü’nde Landowski ve Lefebr atölyelerinde eğitim gördü. Paris’te bulunan Nurullah Berk, Mahmut Cuda, Şeref Akdik, Cevat Dereli, Hale Asaf, İsmail Hakkı Oygar ve Refik Epikman ile sanatçı kahvelerinde sık sık bir araya geldi. 

Sebati, Müstakil Ressamlar ve Heykeltıraşlar Birliği’nin kurucularından olup aynı zamanda ilk başkanıdır. Sebati, 1929 Nisan ayında Ankara Etnoğrafya Müzesi’nde açılan “Birinci Genç Ressamlar Sergisi”ne sekiz tablo, dört kroki ve heykel ile katıldı. Söz konusu olan bu sergide yer alan canlı bir atmosferle çevrelenen hareketli kent görüntüleri ve natürmortları ilgi çekti. 

Paris’te, 20.yüzyıl başında ortaya çıkan Fovizm, Kübizm gibi akımları yakından tanıma fırsatını buldu. Bu akımlardan edindiği izlenimlerini kendi resim sanatında sentezlemeye çalışan arayışlar içindeydi. 

Kendilerinden önceki kuşakların izlenimci yaklaşımını aşan bir tarzı benimsemiş olan Muhittin Sebati, yurt dışından aldığı izlenimlerle bu yaklaşımları bütünleştirmiş Cumhuriyet sonrası modernleşme sürecinin önemli isimlerinden birisi olmayı başarmıştı. 

Müze koleksiyonunda bulunan Ankara’dan isimli esere kahverengi, bej, yeşil, gri ve mavi tonlar hakimdir. Ön planda manzara, orta planda çeşitli yapılar, sağda kuleye benzer kırmızı çatılı bir yapı, duman tüten siyah renkli uzun baca, arka planda tepelere benzer şekiller ile o dönemki Ankara’nın kırsalı resmedilmiştir. 

Çerçeve Tanımı: Kahverengi plastik çerçevelidir. 

 

Eser Özellikleri

Resim
Muhittin Sebati (1901 - 1932)
Yağlı Boya
Tuval Üzerine Yağlı Boya
Çerçeveli: 55 X 71 cm
Çerçevesiz: 45 X 61 cm
R-1260
Muhittin, Sebati, Ankara'dan, Tuval, Yağlı, Boya, Ankara, Resim, Heykel, Müzesi
Ankara RHM - Ali Çelebi Salonu

Eserin Fotoğrafları