Vassily İllarionoviç (1955 - ...)

Biyografi

6 Eylül 1955'te Belarus Cumhuriyeti'nin (Beyaz Rusya) Vitebsk bölgesindeki Lepel ilçesine bağlı Zaborovye köyünde doğdu. 1972-1976 yıllarında -ileride yöneticiliğini de yapacağı- Minsk Sanat Okulu'nda okudu. 1983 yılında Belarus Devlet Tiyatro ve Sanat Enstitüsü'nden onur derecesiyle mezun oldu. 1984'te dönemin SSCB Genç Sanatçılar Birliği üyeleri arasına katıldı, 1988 yılından beri ise Belarus Sanatçılar Birliği üyesidir. 2008 yılında Belarus Kültür Bakanlığı Onur Belgesi, 2014 yılında Avrupa Sanatçılar Birliği ödülüne layık görüldü. 2015 yılında Francysk Skaryna Madalyası ile ödüllendirildi.

Sanatçı, ulusal ve uluslararası sergilere, atölye (workshop) ve ustalık sınıflarına (masterclass), uluslararası projelere katılmaktadır. Farklı tarihlerde İstanbul (Türkiye), Monte Carlo (Monako Prensliği), Hollanda, Vietnam’da uluslararası sanat gösterilerine katılmıştır. 

Ödül kazanan eserlerinden bazıları, Belarus, Fransa, Almanya, Hollanda, İtalya, Polonya, Rusya, Vietnam, Çin, ABD vb. ülkelerdeki ulusal müze ve koleksiyonlarda yer almaktadır. Sanatçı halen Belarus Devlet Sanat Akademisi Resim (Çizim) Bölümünde profesör olarak akademik ve sanatsal çalışmalarını sürdürmektedir.

Ankara Resim ve Heykel Müzesi'ndeki Eserleri 

R-1345- 

Kaynakça

Sanatçının https://ru.m.wikipedia.org adresinde yer alan Rusça özgeçmişinden tercüme edilmiştir. (Sanatçı adının kaynak dilde yazımı: "Василий илларионович ясюк" şeklindedir.)