Maide Arel (1907 - 1997)

Biyografi

Türk ressam Maide Arel 1907’de İstanbul’da doğdu.

İlk ve Orta öğrenimini tamamladıktan sonra Güzel Sanatlar Akademisine giren sanatçı, burada sonradan gelini olduğu Mehmet Ruhi Arel bey, Nazmi Ziya ve Hikmet Onat‘ dan ders almıştır. Eşi Şemsi Arel‘in görevi nedeniyle bulunduğu Erzincan’da Fransızca ve müzik öğretmenliği yaptı.

1948’de Ankara Halkevi’nin açmış olduğu yarışmada ikincilik ödülü kazandı. Daha sonra Paris’te André Lhote, Fernand Léger ve Jean Metzinger’ in atölyelerinde sanat eğitimini geliştirdi.

İlk kişisel sergisini Paris dönüşü, İstanbul’da açtı (1951). Ayrıca Paris’te düzenlenen Kadın Ressamlar Sergisi’ne, Edinburgh Festivali’ne, kendisinin de görev aldığı Uluslararası Sanat Eleştiricileri Kongresi’nin, 1954’te İstanbul’da düzenlenmesi nedeniyle açılan sergiye katıldı.

Eşi Şemsi Arel ile Hatay’a giderek T.B.M.M. için bu ili görüntüleyen tablolar yaptı. 1959 yılında yurt dışı kişisel sergisini Paris’ te eşi Şemsi Arel ile birlikte açtı. 1960’te Kadın Haklarını Koruma Derneği’nin Sanat Kolu sergisini Paris’e götürdü ve üyesi olduğu uluslararası derneğin sergisinde Türk Hamamı adlı eseriyle bronz madalya kazandı.

Devlet sergilerinin yanı sıra Güzel Sanatlar Birliği’nin yıllık sergilerine de katılıp, özellikle, Türkiye’de kadın sanatçıların örgütlenmesinde etkili görevler üstlendi. 1982 ve 1984’te kişisel sergiler açtı. 

Ankara Resim ve Heykel Müzesi'ndeki Eserleri 

R-1452-Müzik (Saz Çalan Kadın), 

R-1874-Anadolu Kızı-1981, 

R-2382-Pamuktan dönüş 

Erzurum Resim Heykel Müzesi ve Galerisi'ndeki Eserleri 

Sr-71, Çalılar-Çiçekler 

Kaynakça