Abdullah Taktak (1925 - 2004)

Biyografi

Türk resim tarihinin naif ressamlarından Abdullah Taktak, Kütahya'nın Tavşanlı ilçesinde dünyaya gelmiştir. İlkokula doğduğu ilçede başlayan sanatçı, eğitimini tamamlayamadan hayata atılıp Kütahya'da meşhur olan leblebicilikle iştigal etmeye başladı. Rivayete göre, nüfus kütüğüne yaşı büyük kaydedildiği için 16 yaşında askere alınmış, terhisi akabinde belediyede memur olarak göreve başlamış ve bu vazifesini sekiz yıl kadar sürdürmüştür. Memuriyet yıllarında bir gece manzarasının tesiri altında kalarak resme başladığı iddia edilir. Resimle ilgili eğitimi ve formasyonunda Neyzen Ressam Ahmet Yakupoğlu'nun (1920-2016) etkisi ve rolü büyüktür.

Çeşitli kamu ve özel kurumları ile kişisel koleksiyonlarda eserleri bulunan Abdullah Taktak; Kütahya, Ankara, İstanbul, Bursa, Isparta ve Dubai'de olmak üzere, çok sayıda kişisel sergi açmıştır.

Kendine has gözlem gücü ve fırça kudreti ile ortaya koyduğu eserlerini, yine kendisinin imal ettiği çerçevelerle tamamlayan sanatçı, sadece ürettiği eserler ile değil, cana yakın ve nüktedan kişiliği ile de hatırlanmaktadır.

Ankara Resim ve Heykel Müzesi'ndeki Eserleri 

R-0121, Manzara, 

R-0123, Manzara 6, 

R-1684, Peyzaj, 

R-1684, Peyzaj 2, 

R-2228, Yollu peyzaj 

Erzurum Resim Heykel Müzesi ve Galerisi'ndeki Eserleri 

Sr-1, Manzara, 

Sr-2, Gözleme Yapan Kadınlar 

Kaynakça