Özdemir Yemenicioğlu (1948 - 2020)

Biyografi

1948'de Balıkesir'de doğan sanatçı; Balıkesir Devlet Güzel Sanatlar Galerisi Müdürlüğü'nde görev yaptı. 1986 yılında Avusturya hükümetinin verdiği bursla Salzburg Yaz Akademisi'nde "Raimund Girke" ile çalıştı. 1991 yılında kendi imkânları ile yine Salzburg Yaz Akademisi'nde "Jurgen Bötcher Strawalde" ile çalışmalar yaptı. 

Özdemir Yemenicioğlu, Anadolu uygarlıklarından günümüze ulaşan değerleri, insanlığın çağlar boyunca oluşturduğu tarihsel ve sanatsal tortu olarak gördüğünü ve bu kaynaktan beslendiğini ifade etmiştir. Binlerce yıllık tarihi ile Anadolu uygarlıklarının zengin birikimi, sanatçının resimlerinde kadın kimliği ile biçimlenir. 

Yemenicioğlu' nun resimlerinde; bereketin, üretkenliğin ve doğurganlığın simgesi olan Ana Tanrıça imgesi, çağdaş bir yoruma ulaşır. Sanatçının coşkulu tavrının yanı sıra, malzeme kullanışındaki çeşitlilik de anlatımını güçlendiren özelliklerden biridir. 

Anadolu' nun tarihsel ve kültürel değerlerine sahip çıkarken, sanatını plastik anlamda da evrenselliğe taşımayı hedefleyen Özdemir Yemenicioğlu imgelemini tüm içtenliğiyle tuvallerine yansıtmıştır. 

Ankara Resim ve Heykel Müzesi'ndeki Eserleri 

R-1222, Kibele 

İzmir Resim ve Heykel Müzesi ve Galerisi'ndeki Eserleri 

İR-0006, Anadolu Uygarlıkları ve Kibele'ye Dair 

Kaynakça