1928’de Akçakoca’da doğan Orhan Ersoy, 1957’de Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü’nü bitirdikten sonra, Bolu Öğretmen Okulu ve Bolu Lisesi’nde resim öğretmenliği yaptı. Yaklaşık on yıl süren bu görevinden sonra 1968’de İstanbul Resim ve Heykel Müzesi’ne ressam ve restorasyon uzmanı olarak atandı. Çeşitli grup sergileri ile Devlet Resim ve Heykel Sergileri’ne katıldı.
1971’de Amerika Birleşik Devletleri’nde açılan Çağdaş Türk Resmi Sergisi’ne resim verdi. 1976’da düzenlenen 37. Devlet Resim ve Heykel Sergisi’nde Koşu adlı yağlıboya tablosuyla başarı ödülünü, 1979’da Akbank tarafından düzenlenen Tarihi ve Turistik Türkiye Sergisi’nde bir manzara resmiyle başarı ödülü aldı. Resmin yanı sıra şiir çalışmaları da bulunan Orhan Ersoy’un 1980 yılında basılan iki Pencere adlı bir kitabı vardır.
Orhan Ersoy’un sanatı, öncelikle derin bir doğa gözlemine, renk ve çizgi sentezi üstünde yoğunlaşan etüt ve araştırma disiplinine dayanır. Bolu manzaralarını konu alan ilk resimleri, empresyonizmden kaynaklanan bir anlayışı yansıtmakla birlikte, doğanın kişisel yorumunu temel alır.
Sonraki resimlerinde de bu tutum fazlaca değişmemiştir. Rengi ve dokusuyla yaşadığı çevreyi katkısız bir duyarlılıkla işlemek, gözlediği nesnelerin dışına çıkmamak, gözettiği başlıca değerler olarak etkisini her zaman göstermiştir. At yarışlarını konu aldığı daha yeni çalışmalarında, hareket ve uyum öğelerinin, renkçiliğin, soyutlayıcı çabanın ve yer yer de anlatımcı paletin etkili olduğu görülür.
Ankara Resim ve Heykel Müzesi'ndeki Eserleri
R-0616, Yarış,
R-0633, Koşu-II,
R-0939, Natürmort
Orhan Ersoy Biyografisi, Erişim 24.02.2021, https://www.istanbulsanatevi.com/turk-ressamlar/orhan-ersoy-hayati-ve-eserleri/