Ahmet Uzelli (1904 - 1978)

Biyografi

Ahmet Uzelli 1904 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. Cağaloğlu'nda ki muallim mektebine girdi. Resim hocası Şevket Dağ'ın desteğini gördü ve yanında çalıştı. Resim Öğretmeni olmak için o sırada aynı semtte olan (Sanayii Nefise) Güzel Sanatlar Akademisinde Çallı'nın atölyesine devam etti. Muallim mektebinden 1922-1923 yılında mezun olup Kastamonu Öğretmen okulu resim hocalığına tayin oldu. En son İstanbul Kabataş Erkek Lisesi Resim Hocalığında bulunduktan sonra 43 senelik hizmeti ile emekli oldu. 

Ahmet Uzelli İstanbul, Ankara gibi büyük illerde her yıl iki sergi açmayı aralıksız 1977 yılına kadar sürdürmüştür. İlk çalışmaları portreleri, cansız doğa, etnografik çalışmalar üzerinde toplanmıştı. 1931-37 yıllarında konularını bulunduğu çevredeki yaşantıdan alan figüratif kompozisyonlara yöneltmiştir. O sırada hükümetin isteği ile Anadolu'nun çeşitli yerlerinde yaptığı çalışmalar aynı anlayış içinde devam etmiştir. Resimlerinde Şevket Dağ, Hoca Ali Rıza'nın etkileri görülür. Kompozisyonlarında izlenimci bir anlayış hakimdir. Kendisi her zaman Empresyonistlere sevgi ile bakmış onların renkçiliğine hayran olmuştu, fakat hiç birisinin direkt etkisinde kalmamıştır. 

Tutkunu olduğu İstanbul'a 1952 yılında dönüşünden sonra çok iyi kullandığı perspektif, deseni ile izlenimciliğin getirdiği aydınlık renkleri ışığı birleştirerek önceleri konturun hakim olduğu peyzajlara başlamış, bunlar yerlerini 1955den sonra Haliç, Boğaz görünümlerine bırakmış, yıkılan ahşap yapıların acısı içini sarınca yalnız sokak resimleri, tek tek ahşap evler, yalılar serisine başlamış yok olan bir İstanbul'un tadını resimlerinde üzüntüyle belgelemiştir. Hiç bir zaman çalışmalarında kesin dönüşler veya çıkışlar yapmamıştır. Yağlı boyasının yanında sulu boyasını çok daha kolay ve rahat kullanmıştır, pastel çalışmaları içinde aynı şeyleri söyleyebiliriz. 

1975den sonra güneşin ve yılların yüzünde yaptığı tahribattan dışarda sulu boya yapmamaya başladı, yine de gölgeli yerlerde oturarak kara kalem yaptığı eskizlerin üzerlerine görüntüyü bozmaması için eski Türkçe harflerle renkleri yazarak sonra yine bunları evde yağlı boya ve sulu boyaya çevirerek çalışmalarına devam etti. 

5 Mart 1978 de Haydarpaşa Göğüs cerrahisi merkezinde hayata gözlerini yumdu. 

Ankara Resim ve Heykel Müzesi'ndeki Eserleri

R-0118-Karşıpaşa Karaali Sokak,

R-0562-Yıldızdan Üsküdar,

R-0995-Üsküdar,

R-0342-Sokak 

Kaynakça

Sanatçının oğlu Erkut UZELLİ.