Atatürk, Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyet Sergisi

SUN

Cumhuriyetimizin kuruluşunun 75. yıldönümü nedeniyle yurt sathında ve yurtdışında toplumumuzun her kesimi tarafından birçok anlamlı etkinlikler gerçekleştirilmektedir. Bu etkinliklerin en anlamlılarından biri de, Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğünce Bakanlığımız koleksiyonundan derlenerek düzenlenmiş bulunan ve Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi'nde gerçekleştirilen "Atatürk, Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyet" konulu resimlerden oluşan bu sergidir. 

Sergide yer alan eserler çeşitli tarihlerde, ülkemizin tanınmış sanatçılarınca gerçekleştirilmiştir. 

Bilineceği üzere sanatçılar, ülkelerinin ve dünyanın yaşadıkları çeşitli dönemlerin, değişimlerin bir anlamda tarih önünde tanıklığını da yapmaktadırlar. Bu nedenle genç Türkiye Cumhuriyetinin sanatçıları da Atatürk'ün önderliğinde her alanda değişen ve gelişen ülkemizin kültür ve sanat hareketlerini yaşayıp takip ederken onun dehasından, ilke ve devrimlerinden etkilenmiş ve her dönemde, bu konularda anıtsal eserler üretme gayreti içinde olmuşlardır. 

Atatürk, Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyet sergisinde, Cumhuriyet ülküsünü ve ışığını, aynı dönemde yaşamış olan, Cumhuriyetimizin yetiştirdiği ilk kuşak sanatçılarımızın eserlerinden, halen yaşayan ve üreten sanatçılarımızın eserlerine kadar geniş bir yelpazenin ürünleri yer almaktadır. 

Sergide eserleri yer alan ebediyete göç etmiş ve yaşayan tüm sanatçılarımızı saygı ile selamlar, serginin hazırlanmasında emeği geçen Bakanlığımız personeline bu güzel etkinlik nedeniyle teşekkürlerimi sunarım. 

M. İstemihan Talay 

Kültür Bakanı 

 

ESERLERİ SERGİLENEN SANATÇILAR

İbrahim ÇALLI, Mehmet Ruhi AREL, Ali CEMAL, Şeref AKDİK, Ali Avni ÇELEBİ, Hüseyin Avni LİFİJ, Feyhaman DURAN, Refik EPİKMAN, Cevat DERELİ, Namık İSMAİL, Ali Sami YETİK, Emel Cimcoz KORUTÜRK, Nuri İYEM, Nuri ABAÇ, Turgut ATALAY, Cihat BURAK, Hüseyin BİLİŞİK, Arif KAPTAN, Bahattin AKAY, Nevzat AKORAL, Nihat AKYUNAK, Avni ARBAŞ, İbrahim BALABAN, Şükrü ERDİREN, Neşe ERDOK, Mustafa ESİRKUŞ, Adnan TURANİ, Necdet KALAY, Naim ULUDOĞAN, Mehmet UZEL, Kayıhan KESKİNOK, Lütfi GÜNAY, Mustafa AYAZ, Fikri CANTÜRK, Devrim ERBİL, Zafer GENÇAYDIN 

Sergi Kataloğu İçin Tıklayınız

Salonlar